Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Клиничната пътека за лечение на Covid-19 става 1200 лв.

Тестването за коронавирус при хоспитализация не е задължително, но болниците ще получават пари от НЗОК за целта

Клиничната пътека за лечение на Covid-19 става 1200 лв.

Снимка: Getty

Двойно се увеличава цената на клиничната пътека за лечение на Covid-19. Тя вече става 1200 лв., стана ясно след среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Увеличават се цените и на клиничните пътеки за инфекционите заболявания. Средствата ще се осигурят от резерва на Касата.

Корекцията на цената на клиничната пътека за Covid-19 се наложи заради необходимостта финансирането й да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи.

В клиничната пътека ще се включва и PCR тест при приемане в болница и лечение. На този етап тестването за хоспитализация не е задължително и не се предвижда да се въведе за всички лечебни заведения.

Още по темата

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева каза, че в никой случай тестът не трябва да бъде за сметка на пациента, цитирана от bTV.

До решението Здравната каса да плаща PCR тест преди планов прием се стигна след редица сигнали от пациенти, че някои болници искат от тях сами да си плащат тестовете.

Очаква се новите цени да бъдат разписани в анекс до 13 юли и да влязат в сила от 1 август. Колко точно ще е средното увеличение на пътеките, все още се изчислява.

Предстои да се въведат по-голяма гъвкавост в лечението на пациентите с коронавирус - възможната промяна ще е насочена към това в кой период от заболяването да се хоспитализира пациентът или да се изписва от лечебното заведение.

"Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията", заяви по време на срещата с Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов.

Премиерът разпореди на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани.

Увеличава се и клиничната пътека за естествено раждане. Пътеката се повишава от 960 на 1100 лв. Целта е премахването на някои диспропорции, които се забелязват при пътеката за секцио.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Прокуратурата започва проверка на записите, за които се твърди, че са на Борисов